Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΣΤΕΡ



ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΣΤΕΡ
Για να έχουμε ένα χαρούμενο χάμστερ πρέπει και πάλι να έχουμε στο νου μας ότι η ζωή τους είναι μάλλον σύντομη αλλά έντονη. Έχουν ανάγκη την έντονη κίνηση πάρα πολύ, και ίσως περισσότερο και από την τροφή. Επομένως τους αρέσει πολύ το τρέξιμο.
Επίσης λόγω του ότι στη φύση ζούνε κάτω από το έδαφος λατρεύουν το σκάψιμο κα να χώνονται σε στενές και σκοτεινές τρύπες.
Ένα άλλοι σημαντικό χαρακτηριστικό των χάμστερ είναι ότι τα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς. Άρα πάντα χρειάζονται διάφορα πράγματα πάνω στα οποία να μπορούνε να «λιμάρουν» τα δόντια τους.


Έχοντας όλα αυτά στο νου μας καταλαβαίνουμε ότι τα βασικά εξαρτήματα που βοηθάνε στο να μην βαρεθεί ένα χάμστερ μέσα στο κλουβί είναι ο

· τροχός εξάσκησης,
· πολύ ροκανίδι ή άμμος για να σκάβουνε,
· σπιτάκια ή κουτάκια όπου μπορούν να κρύβονται και
· κάποιο ειδικό ξύλινο παιχνίδι το οποίο μπορούνε να δαγκώνουνε.
Η έλλειψη παιχνιδιών μέσα στο κλουβί μπορεί να έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχολογική υγεία του χάμστερ όπως οι εξής:

· Έχω ήδη αναφερθεί στην παράλυση η οποία μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη σωματικής εξάσκησης.

· Όταν δεν υπάρχει κάτι για να «λιμάρουνε» τα δόντια τους, τότε αυτά γίνονται τόσο μεγάλα που πολλές φορές τα εμποδίζουν να φάνε και να πιούνε σωστά ή ακόμα και να τρυπήσουν τα χείλη και τα μάγουλα. Στην καλύτερη περίπτωση μασουλάνε τα κάγκελα του κλουβιού με αποτέλεσμα τα δόντια να τρίβονται ανισομερώς.


· Η έλλειψη δραστηριότητας τα κάνει αρχικά να βαρεθούν και σιγά-σιγά αρχίζουν να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ψυχωτικής και εμμονοληπτικής συμπεριφοράς, όπως συνεχώς επαναλαμβανόμενες βόλτες με αυξανόμενη ταχύτητα και ακολουθώντας την ίδια διαδρομή ή μανιώδες δάγκωμα μερών του κλουβιού.

Πέρα από αυτά τα βασικά υπάρχουν πολλά άλλα είδη παιχνιδιών για χάμστερ, που μπορούμε να τα βρούμε ακόμα και δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος.

Ένα άλλο παιχνίδι που αρέσει πάρα πολύ σε όλα σχεδόν τα χάμστερ είναι η μπάλα εξάσκησης, μία πλαστική διαφανής μπάλα με τρύπες μέσα στην οποία βάζουμε μέσα το χάμστερ και το αφήνουμε να τρέχει στο πάτωμα χωρίς να φοβόμαστε μήπως χαθεί. Όμως πρέπει να προσέχουμε να μην μπορεί το χάμστερ και πλησιάσει σε σκάλες και να μην το αφήνουμε μέσα πάνω από μισή ώρα κάθε φορά για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης.
Επίσης διασκεδάζουν πολύ μασουλώντας και μπαίνοντας μέσα στα χαρτονένια ρολά από χαρτί κουζίνας ή τουαλέτας και κόβοντας το χαρτί (μόνο κουζίνας ή τουαλέτας) σε ροδέλες για να φτιάξουν το κρεβάτι τους. Γενικώς μπορούμε με λίγη φαντασία να φτιάξουμε ανέξοδα πολλά παιχνίδια για το ζωάκι μας.
Για παράδειγμα μπορούμε να κρεμάσουμε μέσα στο κλουβί από μία κλωστή ένα πουγκάκι από χαρτοπετσέτα γεμάτο με τροφή για χάμστερ σε τέτοιο ύψος ώστε το χάμστερ να πρέπει να σηκωθεί στα δύο του πόδια για να το φτάσει, ή ακόμα, αν πιάνει το χέρι μας και έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο να φτιάξουμε με χαρτόνια έξω από το κλουβί ένα «λούνα-πάρκ» για χάμστερ με τούνελ, τρύπες και ράμπες.


Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και τα μικρόσωμα χάμστερ μπορούν να γίνουν ζώα συντροφιάς και δένονται συναισθηματικά με αυτόν που τα φροντίζει.
Αυτή η σχέση μπορεί να γίνει πολύ πιο «πλούσια» όταν μαθαίνουμε να παίζουμε μαζί του και αφού αυτό συνηθίσει να το αγγίζουμε. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι στη φύση είναι θηράματα για πολλά άλλα ζώα και επομένως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν ότι δεν θέλουμε να τους κάνουμε κακό. Για να μην μας φοβούνται πρέπει να προσέξουμε να τα συνηθίζουμε σιγά-σιγά στην παρουσία μας και φυσικά στα χέρια μας. Ένας καλός τρόπος είναι σε καθημερινή βάση και για αρκετή ώρα να βάζουμε το χέρι μας μέσα στο κλουβί, ακίνητο και ίσως με λίγο φαγητό για χάμστερ επάνω και να αφήσουμε το ζωάκι μας να μας πλησιάσει μόνο του. Αυτό τον πρώτο καιρό είναι σημαντικό να ΜΗΝ επιχειρήσουμε να το αρπάξουμε ή να τα σφίξουμε με το χέρι μας γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Κανονικά με τον τρόπο του το ίδιο το χάμστερ θα μας δείξει αν μας έχει συνηθίσει ή αν κάνουμε κάτι λάθος. Επίσης βοηθάει πολύ αν σε αυτό το διάστημα, κάθε φορά που βάζουμε το χέρι μας μέσα, απομακρύνουμε κάθε κουτάκι ή άλλο σημείο στο οποίο μπορεί να κρυφτεί το χάμστερ γιατί κάθε φορά που θα βάζουμε το χέρι μας αυτό θα κρύβεται και δεν θα μας πλησιάζει. Αν χρειαστεί κάποια στιγμή να το βγάλουμε από το κλουβί, ενώ αυτό δεν μας εμπιστεύεται αρκετά για να το πιάσουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα στο κλουβί ένα μικρό κουτάκι ή ρολό απο χαρτί υγείας και αφού το αφήσουμε να μπει μέσα στο σηκώνουμε και το μεταφέρουμε με προσοχή εκεί που θέλουμε. Βασικό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι ΠΟΤΕ δεν ενοχλούμε ένα χάμστερ που κοιμάται γιατί τότε μπορεί να γίνει πολύ κακοδιάθετο!

Αυτά είναι τα βασικά που πρέπει να ξέρουμε για να έχουμε ένα ευτυχισμένο και υγειές χάμστερ. Με λίγη διάθεση, αγάπη και παρατηρητικότητα , και με το πέρασμα του χρόνου, καθημερινά το ζωάκι μας θα μας μαθαίνει διαφορετικά πράγματα για τη φυλή του αλλά και για την προσωπικότητά του. Ένα χαρούμενο χάμστερ έχει το σωστό κλουβί, τα κατάλληλα αξεσουάρ και παιχνίδια, και κυρίως τη δική μας φροντίδα και αγάπη.



Source: http://www.pets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου