Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΑΜΣΤΕΡ



ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Τα χάμστερ είναι μικρά ζώα τα οποία μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένα σε κλουβιά, εφόσον φυσικά τηρούνται κάποιες συνθήκες. Πρωτ’απ’όλα το κλουβί θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γιατί, ως υπερκινητικά ζώα έχουν την ανάγκη να έχουν χώρο για να κινηθούν.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλουβιών. Πρώτ’απ’όλα υπάρχει ο
κλασικός τύπος κλουβιού με σύρμα και πλαστικό πάτο.
Επίσης ένα μεσαίου μεγέθους ενυδρείο μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει ένα χάμστερ. Τέλος ο πιο κοινός τύπος είναι αυτός που μορφολογικά συνδυάζει κάποια στοιχεία απo τα 2.

Το τι τύπο θα επιλέξει κάθε επίδοξος ιδιοκτήτης χάμστερ εξαρτάται από τις προτεραιότητες του.
Το συρμάτινο κλουβί έχει το πλεονέκτημα ότι εξαερίζεται καλύτερα και ότι καθαρίζεται πιο εύκολα.
Το ενυδρείο από την άλλη μεριά προσφέρει καλύτερη εικόνα του εσωτερικού του και αποκλείει την ανθυγιεινή και θορυβώδη συνήθεια των χάμστερ να μασάνε τα κάγκελα.
Τέλος, ο τύπος που συνδυάζει και τα δύο δεν έχει να επιδείξει αρκετά ικανοποιητικά μοντέλα.

Τα βασικά αξεσουάρ που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κλουβί είναι
· το σπιτάκι για να μπαίνει μέσα το ζωάκι σας,
· η ταΐστρα και
· η ποτίστρα,
· ο τροχός εξάσκησης (στη φύση διανύουν μέχρι και 5 χιλιόμετρα κάθε βράδυ), και
· ένα μικρό δοχείο για την άμμο.

Το ελάχιστο και πιο απαραίτητο που πρέπει να έχουμε σε ένα κλουβί είναι άφθονο ροκανίδι. Τα χάμστερ το χρησιμοποιούνε για να σκάβουνε και να παίζουνε, να κρύβουν την τροφή τους (τους αρέσει να θάβουν τροφή σε διάφορα σημεία) και για να φτιάχνουν τη φωλιά τους. Αν και στη ελληνική αγορά είναι δύσκολο να βρούμε τον πιο κατάλληλο τύπο ροκανιδιού, γιατί σε καμία εταιρεία με είδη για μικρά ζώα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν αναφέρεται από τι ξύλο αποτελείται, εγώ οφείλω να αναφέρω ότι το ροκανίδι από κέδρο, πεύκο, κυπαρίσσι, ή άλλο δέντρο που είναι αρωματικό ή βγάζει ρετσίνι μπορεί να προκαλέσει σε κάθε μικρό ζώο αναπνευστικά ή ουρογεννητικά προβλήματα, ή ακόμα και θάνατο. Συμπληρωματικά μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στο ροκανίδι και λίγο χαρτί τουαλέτας ή κουζίνας. Από την άλλη πλευρά το βαμβάκι και όλα τα αφρώδη ή ινώδη υλικά καλό είναι να αποφεύγονται γιατί μπορούνε να προκαλέσουνε πνιγμό ή τραυματισμό σε ένα χάμστερ που ίσως προσπαθήσει να τα καταπιεί ή μπλεχτεί μέσα σε αυτά.

Την άμμο την χρησιμοποιούν για να ξεφορτώνονται την περιττή λιπαρότητα του τριχώματός τους. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ζώα της ερήμου που έχουν λιπαρό τρίχωμα για να μην αποξηραίνεται το ευαίσθητο δέρμα τους από την ξηρασία ή από το υπερβολικό κρύο (εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον κάθε ράτσας). Γι’ αυτόν τον λόγο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (αν υπάρχει στη περιοχή μας) οποιαδήποτε άμμο για μικρά ζώα που να μην είναι σαν πούδρα, καθώς εισχωρεί στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ή αλλιώς ασβεστώδη άμμο για πουλιά, που μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα.
Επίσης, για μικρά ζωάκια σαν και αυτά, τα οποία στηρίζουν την επιβίωσή τους στο τρέξιμο, απαραίτητος, ίσως ακόμα περισσότερο και από το φαγητό, είναι ο τροχός εξάσκησης. Υπάρχουν διάφορα είδη τροχών εξάσκησης: Ο απλός πλαστικός τροχός με καγκελάκια, ο συμπαγής τροχός χωρίς κενά και ο λεγόμενος «silent spinner» ο οποίος είναι ειδικά κατασκευασμένος για να μην κάνει θόρυβο. Όλοι αυτοί οι τροχοί στηρίζονται στα πλαϊνά του κλουβιού όμως υπάρχουν και τροχοί που έχουν σταθερή βάση για δάπεδο. Περισσότερο ασφαλείς είναι οι τροχοί χωρίς κενά και οι «silent spinners», γιατί οι άλλοι μπορούν να παγιδέψουν τα πόδια του χάμστερ και να τα τραυματίσουν. Επίσης είναι πολύ πιο βολικοί στο πάτημα.

Αυτός είναι ο βασικός εξοπλισμός που πρέπει να έχει κάθε κλουβί για χάμστερ. Όμως σχεδόν το ίδιο απαραίτητα μέσα σε ένα κλουβί είναι και κάποια παιχνίδια, για τα οποία όμως θα μιλήσω παρά κάτω.



Source: http://www.pets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου