Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΑΜΣΤΕΡ















Chmurka, της puchikumo

Αν έχετε ένα χάμστερ, γνωρίζετε ότι τα χάμστερ αγαπούν να τρώνε! Στη φύση, τα χάμστερ τρώνε μία ποικιλία πραγμάτων συμπεριλαμβανομένων σπόρων, ριζών φυτών, εντόμων και ακόμη μικρά ζώα. Για να διατηρήσετε ένα χάμστερ χαρούμενο και υγιές, πρέπει να του παρέχετε μια καλή ποικιλία τροφών, από τις οποίες μπορεί να επιλέγει.

ΩΡΑ ΣΙΤΙΣΗΣ
Τα χάμστερ χρειάζονται φρέσκια τροφή σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν δύο θεωρίες σχετικά με την ώρα σίτισης, το πρωί ή το βράδυ. Η μία πλευρά λέει το βράδυ επειδή τότε είναι που είναι ξύπνια και το θέλουν. Η άλλη πλευρά λέει να ταΐζετε το πρωί. Τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι ένα χάμστερ δεν κοιμάται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντιθέτως, ξυπνάει το λιγότερο κάθε 2 ώρες για να τσιμπολογήσει. Επιπλέον, στη φύση αυτό το μικρό νυχτερινό πλάσμα βγαίνει σε αναζήτηση τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι "θησαυροί" του μεταφέρονται πίσω στη φωλιά και προστίθενται στην κρυψώνα με τα φαγητά, στα οποία κάνει επιδρομή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πόσο να ταΐζετε; Όσο μπορούν να φάνε! Τυπικά, ένα χάμστερ Syrian(συριακό) χρειάζεται μόνο μια κουταλιά της σούπας φαγητό την ημέρα, συν ένα συμπλήρωμα φρούτων και λαχανικών. Αφού το Dwarf(νάνος) έχει γρηγορότερο μεταβολισμό, υποτίθεται ότι θα καταναλώνουν σχεδόν την ίδια ποσότητα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταμερίζετε την ποσότητα φαγητού σε μια κουταλιά τη μέρα, όπως με όλα τα ζώα, η καθημερινή πρόσληψη τροφής μεταβάλλεται. Ανάλογα με το μέγεθος του πιάτου τροφής, θα πρέπει να υπάρχει άφθονη παροχή αναμιγμένων σιτηρών για να επιλέξει. Τα χάμστερ από ένστικτο γνωρίζουν ποιους σπόρους ή σιτηρά να φάνε για να δώσουν στο σώμα τους τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία και τις απαραίτητες βιταμίνες για να διατηρήσουν την καλή υγεία τους.
Μια βασική διατροφή από έναν ευυπόληπτο κατασκευαστή είναι μια καλή αρχή, αλλά μην ξεχνάτε τα φρέσκα λαχανικά! Τα χάμστερ αγαπούν τα λαχανικά και τα χρειάζονται για να διατηρούνται στην καλύτερη φόρμα. Μην το παρακάνετε όμως. Μία μικρή ποσότητα από γρασίδι, τριφύλλι ή καρότα την ημέρα, είναι καλά. Υπερβολική ποσότητα από μαρούλι ή φυλλώδη πρασινάδες μπορούν να προκαλέσουν διάρροια.
Για να αυξήσετε το περιεχόμενο πρωτεΐνης της προμιγμένης τροφής, προσφέρετε ξηρές λιχουδιές για γάτες ή μπισκότα για σκύλους. Τα μπισκότα όχι μόνο παρέχουν επιπλέον πρωτεΐνη αλλά επίσης βοηθούν στην τριβή των δοντιών μέσω του ροκανίσματος.
ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΛΙΧΟΥΔΙΑ!
Μία λιχουδιά μπορεί να είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερη και ευεργετική. Επιπροσθέτως, εκτός από τα προαναφερθέντα φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν και διάφορες άλλες τροφές που το χάμστερ θεωρεί λιχουδιές. Αλλά ο διαιτολόγος θεωρεί θρεπτικά διαιτητικά συμπληρώματα τα παρακάτω:
Αβγά: Τα χάμστερ αγαπούν τα σφιχτά βρασμένα αβγά και αυτά έχουν υψηλό ποσοστό πρωτεΐνης. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για έγκυα χάμστερ και για τα μικρά τους. Ωστόσο, τα αβγά πρέπει να παραμένουν περιστασιακή λιχουδιά. Πρέπει να φροντίζετε να απομακρύνετε όσο αβγό απομείνει μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που το δώσατε, πριν αρχίσει να χαλάει μέσα στο κλουβί.
Λάδι από συκώτι ψαριού: Πλούσιο σε βιταμίνες Α και D, μερικές σταγόνες στην κορυφή των σιτηρών μπορούν να δοθούν μία φορά την εβδομάδα.
Κρέας: Υπάρχει αντιπαράθεση πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια. Μερικοί πιστεύουν ότι θα ενθαρρύνει τον κανιβαλισμό. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές από εκτροφείς που ταΐζουν κρέας τακτικά και ποτέ δεν είχαν εμπειρία αφύσικου κανιβαλισμού. Το κρέας μπορεί να παρέχεται σε μικρά κομματάκια από μοσχάρι ή αρνί(αποφύγετε εντελώς το χοιρινό!) ή κονσερβοποιημένη σκυλοτροφή, τα οποία είναι τα αγαπημένα των περισσότερων χάμστερ.
Γάλα: Το βασικό πρόβλημα με το γάλα είναι ότι πρέπει να δίνεται σε πιάτο, το οποίο μπορεί εύκολα να αναποδογυριστεί. Επίσης χαλάει εύκολα στο ζεστό καιρό. Λόγω των έμφυτων προβλημάτων, το γάλα σπάνια δίνεται στα χάμστερ, με εξαίρεση στις έγκυες, στα μωρά και στα άρρωστα χάμστερ. Βεβαιωθείτε ότι απομακρύνετε το πιάτο και το καθαρίζετε καλά πριν χαλάσει το γάλα.
Αναμιγμένοι σπόροι πουλιών: Άλλο ένα ιδανικό συμπλήρωμα είναι οι σπόροι που πωλούνται για καναρίνια. Μπορούν να αναμιχθούν με σιτηρά ή να ταΐζετε ένα κουταλάκι του γλυκού μία φορά τη βδομάδα.
Μαγιά: Η μαγιά είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β, η οποία δρα στο νευρικό σύστημα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του άγχους. (Το άγχος είναι ο πρωτεύον παράγοντας για πολλές από τις ασθένειες των χάμστερ, ειδικά για την υγρή ουρά.) Το να ταΐζετε μαγιά μία φορά τη βδομάδα, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα για πολλές ασθένειες. Δώστε μία πρέζα θρεπτικής μαγιάς μία φορά την εβδομάδα. (Η θρεπτική μαγιά, που μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, δεν είναι πικρή όπως η μαγιά αρτοποιού και το χάμστερ σας θα απολαύσει τη γεύση.) Σαν εναλλακτική, 1/2 ταμπλέτας μαγιάς για σκύλους και γάτες που θα βρείτε στα πετ σοπ μπορεί να ταΐζετε μία φορά την εβδομάδα. (Όταν ταΐζετε ταμπλέτες μαγιάς, χρησιμοποιήστε απλές ταμπλέτες, όχι αυτές με το σκόρδο. Το σκόρδο μπορεί να βλάψει τα νεφρά του χάμστερ.)
ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΩΛ Η' ΟΧΙ;
Να το πετάξετε μέσα στον πάτο του κλουβιού ή να το βάλετε μέσα στο μπωλ; Επειδή τα χάμστερ είναι γνωστοί αποθησαυριστές, πολλοί είναι της γνώμης ότι το φαγητό μπορεί να αφήνεται στον πάτο του κλουβιού, επειδή αυτό θα κάνουν με το φαγητό τους τα χάμστερ έτσι κι αλλιώς. Ακριβώς το αντίθετο, αν συνηθίσουν να έχουν το φαγητό τους σε πιάτο, τα χάμστερ βλέπουν το φαγητό σαν την "κρυψώνα φαγητού" τους και δε νιώθουν την ανάγκη να το αποταμιεύσουν επειδή υπάρχει μόνιμη παροχή. Εγγυημένα, οι μητέρες παίρνουν μέρος του φαγητού στη φωλιά για τα μικρά τους και υπάρχουν και εκείνα που βάζουν φαγητό στη φωλιά τους για να έχουν ένα σνακ να πάρουν μεταξύ των υπνάκων τους.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~PetCorner.Gr~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Ωστόσο, κρατήστε στο μυαλό σας ότι με τη χρήση πιάτων, παρέχεται καθαρότερο φαγητό εκτός από τη δυνατότητα να παρατηρείτε τις διατροφικές συνήθειες του χάμστερ σας. Μία μόνο ματιά χρειάζεται για να προσδιορίσετε αν το χάμστερ σας τρώει. (Με τα σιτηρά να είναι διασκορπισμένα σε όλο τον πάτο του κλουβιού, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε με σιγουριά αν κάποιες ουσίες έχουν προσληφθεί ή όχι.) Η αχρησιμοποίητη ποσότητα σιτηρών πρέπει να απορρίπτεται καθημερινά και να αντικαθιστάται με φρέσκια. (Μην το πετάτε. Αντίθετα φυλάξτε το για να το δώσετε στα πουλιά, στους σκίουρους κ.λπ. Θα απολαύσουν κάθε μπουκιά.)

Source:http://www.petcorner.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου