Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΧΑΜΣΤΕΡ


Μία ισορροπημένη δίαιτα παρέχει όλα τα συστατικά για να διατηρηθεί το χάμστερ σε καλή κατάσταση και υγεία. Μερικές τροφές απαιτούν συμπλήρωμα άλλων τροφίμων, ώστε να μπορεί να το σώμα να τις χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. ...

Τα βασικά είδη μια ισορροπημένης διατροφής είναι:
1. Πρωτεΐνες
2. Βιταμίνες
3. Υδατάνθρακες και Λίπη
4. Μέταλλα
5. Νερό
Πρωτεΐνες: Απαραίτητες για την ανάπτυξη και το χτίσιμο των αγγείων και ιδιαίτερα σημαντικές για τα μωρά και για τις έγκυες. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το κριθάρι, τα φασόλια, το καλαμπόκι, τα καρύδια, η βρώμη, τα μπιζέλια και ο σίτος.
Υδατάνθρακες και Λίπη: Παρέχουν ενέργεια και θερμότητα. Αλλά αν παραταΐζονται, θα αποθηκευτούν στο σώμα σαν λίπος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αναπαραγωγής και αρρώστιες. Υδατάνθρακες βρίσκονται στη ζάχαρη, στη μαγιά, στην πατάτα και στο γάλα. Υδατάνθρακες και λίπη βρίσκονται στο κριθάρι, στο καλαμπόκι, στη βρώμη και στο σιτάρι.
Βιταμίνες: Μόνο μικρές ποσότητες βιταμινών απαιτούνται, αλλά είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του χάμστερ. Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.

















Poconcio και Popea, της 
Isabel Marchan



ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑΜήλα (όχι για χάμστερ νάνους)
Μπανάνες (όχι για χάμστερ νάνους)
Φασόλια (εκτός από τα ακατέργαστα κοινά φασόλια)
Λάχανο
Μπρόκολο
Καρότα (όχι για χάμστερ νάνους)
Κουνουπίδι
Σέλινο
Καλαμπόκι
Φρέσκο κολοκυθάκι
Αγγούρι
Αγριοραδίκι (φύλλα και άνθη)
Σταφύλι
Κατσαρό λάχανο
Μπιζέλια
Πατάτα
Σπανάκι
Γλυκοπατάτα
Ρέβα
Νεροκάρδαμο
Νέο γρασίδι

Μέταλλα: Μόνο μικρή ποσότητα είναι απαραίτητη και βρίσκονται στο γάλα, στα λαχανικά, στις πράσινες τροφές και στα σιτηρά.
Νερό: Οι ποτίστρες είναι προτιμότερες από τα πιάτα, επειδή δεν αναποδογυρίζονται.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ = ΥΓΙΕΣ ΧΑΜΣΤΕΡ
Παρόλο που είναι κατοικίδια και θα φάνε σχεδόν οτιδήποτε τους βάλετε μπροστά τους, τα χάμστερ είναι ακόμη προϊόντα των άγριων εξάδελφών τους. Ο τρόπος ζωής, τα ένστικτα, ο μεταβολισμός και οι διατροφικές απαιτήσεις τους παραμένουν ίδιες με αυτές των προγόνων τους. Αφού τα άγρια χάμστερ είναι κάτοικοι της ερήμου, η βασική διατροφή τους στη φύση, αποτελείται από σιτηρά που βρίσκουν στα κοντινά χωράφια, λαχανικά διαθέσιμα στους τοπικούς κήπους και άγριο γρασίδι. Τα κατοικίδια χάμστερ θα ευημερούν με την ίδια δίαιτα.
ΠΟΤΕ μα ποτέ μην ταΐσετε τα χάμστερ σας με γλυκά ή σοκολάτες. Εκτός του ότι δεν έχουν διατροφική αξία, μπορεί να κολλήσουν στη γναθιαία κοιλότητα αποθήκευσης τροφής, προκαλώντας σοβαρή ζημιά, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να διορθωθεί. (Σημείωση: Πολλές λιχουδιές για χάμστερ του εμπορίου περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.)
Βιταμίνη
Συμπτώματα Ανεπάρκειας
Φυσική πηγή βιταμίνης
Α
Διάρροια, έλλειψη ανάπτυξης
Καρότο, αγριοραδίκι, πράσινα λαχανικά, άχυρο
Β
Διάρροια, έλλειψη ανάπτυξης
Βλαστοί σίτου, μαγιά, κρέας, συκώτι
C
Πρησμένες αρθρώσεις, σκορβούτο
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
D
Ραχίτιδα
Λάδι από συκώτι ψαριού, βλαστοί σιταριού, πράσινα λαχανικά
E
Διαταραχές του δέρματος, φτωχή αναπαραγωγή
Βλαστοί σιταριού, πράσινα λαχανικά
Σημείωση: Η βιταμίνη Β επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μια μικρή ποσότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει αποτέλεσμα στη μείωση άγχους, το οποίο είναι από τους κυριότερους παράγοντες πολλών ασθενειών των χάμστερ, όπως η υγρή ουρά.


hamsterific.com
Μετάφραση: Μπάση Σπυριδούλα

Source: http://www.petcorner.gr/

1 σχόλιο: