Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τα χάμστερ

Τα χάμστερ είναι θηλαστικά και ανήκουν στην οικογένεια των τρωκτικών.


Η ονομασία χάμστερ προέρχεται από τα γερμανικά , «Hamstern ", το οποίο σημαίνει «για να συσσωρεύσει». Τα χάμστερ είναι νυκτερινά ζώα που σημαίνει ότι είναι ενεργά τη νύχτα μόνο.Αυτή η συμπεριφορά δημιουργήθηκε για να αποφύγουν τη ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι βγαίνουν τη νύχτα όταν είναι πιο δροσερά . Κατοικούν στα λαγούμια με
 πολλές σήραγγες και αίθουσες όπου αποθηκεύουν τα τρόφιμα και κοιμούνται.
Τα χάμστερ έχουν πολύ μειωμένη όραση αλλά μια έντονη αίσθηση της όσφρησης και άριστη ακοή.
Χειρισμός και εκπαίδευση: 
Τα χάμστερ είναι πολύ αγαπησιάρικα όταν φιλοξενούνται και απολαμβάνουν την παρέα των ανθρώπων και μπορούν να ζήσουν μέχρι  2 έτη.
Για να πιάσετε το χάμστερ, ακουμπήστε ήπια τα χέρια σας γύρω από αυτό. Μην τα πιάνετε ποτέ κάτω από τα μπροστινά τους πόδια, διότι εκεί βρίσκονται οι πολύ λεπτοί πνεύμονές τους .Τα χάμστερ μαθαίνουν γρήγορα τη μυρωδιά σας και θα εξοικειωθούν μαζί σας.
Το χάμστερ δαγκώνει μόνο όταν είναι εκφοβισμένο, έτσι εάν σας δάγκωσε αφήστε το να ηρεμήσει και προσπαθήστε πάλι αργότερα. Μην βιάζεστε ποτέ κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης διότι το χάμστερ μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη σε σας. Γενικά, μπορεί να σας πάρει μέχρι τρεις εβδομάδες για να εκπαιδεύσετε το χαμστεράκι σας.
Το κλουβί:
Ένα μεγάλο κλουβί (ανάλογα και με τα οικονομικά σας) είναι η καλύτερη επιλογή για το χάμστερ σας - όσο περισσότερο χώρο έχει για να εξερευνήσει τόσο περισσότερο χαρούμενο θα είναι.
Πρέπει να του παρέχετε:
* μια ρόδα άσκησης
* το σπίτι του
* μπουκάλι νερού και
* δοχείο για τροφή
Άλλα πράγματα όπως τα παιχνίδια (οι σωλήνες από τα ρολά υγείας είναι τα αγαπημένα τους) πρέπει να προστεθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου για να αποτραπεί η πλήξη.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κλινοστρωμνών για τα χάμστερ . Το πριονίδι πρέπει να το στρώσετε στο κατώτατο σημείο του κλουβιού και πρέπει να είναι ίσιο. Μην χρησιμοποιήστε ξύλινο ξέσμα κέδρων διότι αυτά εκπέμπουν  μεγάλα ποσά καπνών φαινολών, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν  ζημία στο συκώτι του χάμστερ σας.
Το υλικό ένθεσης πρέπει να είναι από χαρτί. Η εφημερίδα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί δεδομένου ότι αυτό μπορεί να αποχρωματίσει τη γούνα του χάμστερ. Το μαλλί βαμβακιού δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί διότι τα ποδαράκια του χάμστερ μπορούν να  μπλεχτούν και να τραυματιστούν.
Τα χάμστερ πρέπει να στεγαστούν μακριά από τις έλξεις ή την υγρασία, ειδίκα σε μέρη όπου η θερμοκρασία δεν κυμαίνεται πάρα πολύ συχνά.
Το κλουβί πρέπει να καθαριστεί τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εάν θέλετε να το καθαρίζετε πιο συχνά , καθαρίστε την περιοχή της τουαλέτας και αφήστε την περιοχή που κάθεται. Το χάμστερ ξοδεύει πολύ χρόνο τακτοποιώντας "το κρεβάτι" του προκειμένου να το ετοιμάσει για τις ανάγκες που έχει. Στο "κρεβάτι"  αποθηκεύει και τη τροφή του ,για αυτό το λόγω να το καθαρίζετε μια φορά την εβδομάδα αλλάζοντας ταυτόχρονα και την κλινοστρωμνή έτσι ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει το κρεβάτι του πάλι.
Σίτιση:
Όπως όλα τα τρωκτικά, τα δόντια του χάμστερ μεγαλώνουν συνεχώς, έτσι είναι σημαντικό να του προσφέρετε  σκληρή τροφή που θα βοηθήσει για τα δόντια του. Τροφή για χάμστερ μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων(pet-shop) .
Το χάμστερ χρειάζεται επίσης  πράσινα φύλλα , φρούτα και  λαχανικά και όπως ισχύει και για άλλα κατοικίδια ζώα,πρέπει να του τα προσφέρετε σε μικρές ποσότητες για να αποτρέψετε τις στομαχικές διαταραχές.
Το χάμστερ συσσωρεύει τη τροφή στις  σακούλες που έχει στα μάγουλά του (όπως λέει και το όνομά του) , έτσι αποφύγετε οποιαδήποτε αιχμηρή ή κολλώδη τροφή προς αποφυγή ζημίας στις σακούλες αυτές.
Πρέπει  καθημερινά  να του προσφέρετε τρόφη και φρέσκο νερό.


Νικόλαος Δημ.Τσάτσας
Κτηνίατρος,DVM-υπεύθυνος της κλινικής


Πηγή: 
http://www.pet-doctor.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου