Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η φροντίδα του χάμστερ




Η φροντίδα του χάμστερ


Το χάμστερ (Χ) (κρικητός) είναι ένα μοναχικό από τη φύση του ζωάκι, ο μοναδικός λόγος προσωρινής συνύπαρξής του είναι το ζευγάρωμα.

Σε ελεύθερη κατάσταση, αμέσως μετά την ερωτική επαφή, ξαναγυρίζει στην αγαπημένη του μοναχική ζωή.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι προτιμότερο το κλουβί να φιλοξενεί ένα ενήλικο ζωάκι. Ετσι θα αποφεύγονται οι συγκρούσεις εάν θα είναι δύο ή περισσότερα.

Οσο για το υλικό που θα διαλέξουμε για το κλουβί, αυτό θα πρέπει να είναι από ξύλο. Το μεταλλικό κλουβί είναι πολύ κρύο, ενώ το πλαστικό είναι επικίνδυνο εάν αρχίσει να το τρώει. Το κλουβί επίσης θα πρέπει να είναι ευρύχωρο με επαρκή αερισμό. Εφοδιάστε το με κάποια άλλα αξεσουάρ να περνά την ώρα του, αλλά και να τρίβει και τα δόντια του. Μικρά κομμάτια κούτσουρο, μια επικλινής ράμπα ή μια ρόδα είναι ό,τι το καλύτερο.

Ισως σας φανεί υπερβολικό, όμως είναι γεγονός: ένα χάμστερ σε μια νύχτα μπορεί να διατρέξει απόσταση ίση με 8 χιλιόμετρα.

Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για χάμστερ είναι 20-24οC. Για τους ψυχρούς μήνες του χειμώνα, ένα στρώμα από πριονίδι στο πάτωμα του κλουβιού θα τους προσφέρει ζεστασιά και καθαριότητα, ενώ παράλληλα ικανοποιεί τη φυσική τους τάση να σκάβουν στοές για να κρύβονται ή να κρύβουν την τροφή τους.

Αποφεύγετε οπωσδήποτε τα υφάσματα, που αν τα μασήσουν θα δημιουργηθούν σοβαρά πεπτικά προβλήματα, το ίδιο και τις εφημερίδες που το τυπογραφικό μελάνι είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδες για τα ζώα αυτά. Η καθαριότητα παίζει σπουδαίο ρόλο. Συνηθίστε να καθαρίζετε προσεκτικά το κλουβί μία φορά την εβδομάδα. Δεν χρειάζεται η καθαριότητα να γίνεται πιο συχνά, διότι ενοχλείτε το ζωάκι που συνηθίζει να κρύβει και να αποθηκεύει την τροφή του κάτω από το πριονίδι. Σε καθημερινή βάση περιοριστείτε στο να απομακρύνετε τα κομμάτια της τροφής που έχουν αλλοιωθεί. Το νερό θα πρέπει να αλλάζεται καθημερινά, όπως και το βρεγμένο πριονίδι.



Πηγή: http://www.petcorner.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου