Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΧΑΜΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ


ΧΑΜΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ: ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ
   Το χάμστερ είναι το πιο συνηθισμένο κατοικίδιο τρωκτικό, είναι ένα μοναχικό από τη φύση του ζωάκι  και ο μόνος λόγος προσωρινής συνύπαρξης με άλλο,  είναι το ζευγάρωμα. Όταν ζούσε σε ελεύθερη κατάσταση, αμέσως μετά την ερωτική επαφή, ξαναγύριζε στην μοναχική ζωή του. Πατρίδα του ήταν μέχρι πρότινος οι στέπες της ερήμου. Σήμερα δεν ζει σε φυσικό περιβάλλον διότι έχει εκλείψει, περίπου από τα τέλη του 1980. Ζει μόνο σαν οικόσιτο και είναι από τη φύση του νυκτόβιο ζώο. Αυτό σημαίνει ότι όλη τη νύχτα είναι σε συνεχή κίνηση και την ημέρα αναπαύεται. Συνήθως δραστηριοποιείται νωρίς τα ξημερώματα και αργά το απόγευμα.
   Τα χάμστερ πλένονται σχεδόν συνέχεια και δίνουν μεγάλη σημασία στην υγιεινή του δέρματος τους, διότι έχει μεταρρυθμιστική λειτουργία. Γονιδιακά, λόγω της ερήμου και των πολλών εχθρών που αντιμετώπιζαν, αλλά και τους πολλούς φυσικούς κινδύνους, για να είναι ασφαλές και σίγουρο, μαζεύει πρώτα την τροφή του  και στη συνέχεια την τρώει με ησυχία του στη φωλιά.
   Τα χάμστερ χρειάζονται χάδια και αγκαλιές μόνο με τις άκρες των δακτύλων. Αν κάποιος το αρπάξει με δύναμη ξαφνικά, θα το κάνει να πονέσει και θα το τρομάξει, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να πέσει από τα χέρια σας, ή να σας δαγκώσει. Τα μικροσκοπικά αυτά ζωάκια δεν βλέπουν καλά, γι αυτό να τους μιλάτε πριν τα πιάσετε, ώστε να τους δώσετε να καταλάβουν, ότι το χέρι που θα τα πιάσει ή θα τα χαϊδέψει είναι φιλικό. Τα χάμστερ αν σας εμπιστευτούν, θα αφεθούν στη φροντίδα σας με μεγάλη προθυμία. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας αποκτάται ευκολότερα όταν γνωρίσουν και συνηθίσουν τη μυρωδιά σας. Σεβαστείτε τις ανάγκες τους και μην προσπαθείτε να τα ξυπνήσετε μόνο και μόνο για να παίξετε εσείς.
   Τα χάμστερ δεν είναι από τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο. Όταν κάνει πολύ κρύο τότε, παθαίνουν ένα είδος σοκ. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν σε επιφανειακό κώμα, από το οποίο πρέπει να συνέλθουν σύντομα αλλιώς κινδυνεύουν να πεθάνουν από έλλειψη νερού. Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσετε το χάμστερ σας να συνέλθει και να βγει από το κώμα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας με ταυτόχρονα ελαφρό μασάζ. Η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για χάμστερ είναι 22-26 βαθμοί κελσίου. 
     Τα χάμστερ χρειάζονται για σπίτι ένα ήσυχο μέρος, έτσι ώστε να μπορούν να κοιμούνται όσες ώρες θέλουν ανενόχλητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να αποφεύγονται σημεία με ρεύματα αέρα, την απευθείας έκθεση στον ήλιο και το υπερβολικό φως. Τα σπίτια τους συνήθως είναι μεταλλικά, πλαστικά ή γυάλινα. Το πάτωμα του κλουβιού πρέπει να είναι μαλακό και για τον λόγο αυτό προτιμάται το ροκανίδι.
   Έχουν μεγάλη φαντασία, είναι παιχνιδιάρικα, έξυπνα και τους αρέσει πολύ να σκαρφαλώνουν σε σκάλες ή σε οποιοδόποτε άλλο παιχνίδι τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Από τη φύση τους κάνουν αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά, είναι πολύ δυνατά, με μεγάλες αντοχές, για τον λόγο αυτό η ύπαρξη μίας ρόδας για τρέξιμο μέσα στο κλουβί τους είναι απαραίτητη. Δεν είναι υπερβολή το γεγονός, ότι καθε βράδυ διανύουν μία πόσταση περίπου 10 χιλιομετρων.
   Τα χάμστερ είναι από τα λίγα ζώα, που αρρωσταίνει σπάνια και πολλά προβλήματα ασθενειών, οφείλονται ή επιτείνονται από κακή ή λανθασμένη διατροφή και από στρες.Φροντίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους, γι αυτό, δεν χρειάζονται καθόλου τη δική σας φροντίδα. Για να μην γίνουν πολύ μεγάλα τα δόντια τους, χρειάζονται κάτι σκληρό για να το δαγκώνουν. Σε περίπτωση όμως που τα δόντια κάποια στιγμή διαπιστώσετε, ότι έχουν μεγαλώσει, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, για να τους τα κόψει.
   Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική, όπως άλλωστε και με κάθε ζώο. Το κλουβί, τα αξεσουάρ, τα δοχεία του νερού και του φαγητού πρέπει να καθαρίζονται τακτικά. με ζεστό νερό. Η σκάλα, η ρόδα και ο κορμός για τα νύχια του πρέπει να ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το μπάνιο στα χάμστερ απαγορεύεται. Μην ξεχνάτε το μέρος προέλευσης αυτών των ζώων . Ποτέ δεν πρέπει να τους κάνετε μπάνιο. Υπάρχει κίνδυνος για κρυολογήμα με συνέπειες, μέχρι και το θάνατο τους.
   Τα χάμστερ είναι ζώα χορτοφάγα, τρέφονται με όλων των ειδών τους σπόρους. Υπάρχουν στο εμπόριο πληθώρα από τέτοιες ειδικές τροφές. Η διατροφή τους πρέπει να είναι σωστή και ισορροπημένη, όπου θα τους παρέχονται όλες οι θρεπτικές ουσίες πλούσιες σε φυσικά συστατικά. Πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες και πάνω απ' όλα σε πρωτεΐνες. Τα χάμστερ χρειάζονται φρέσκια τροφή σε καθημερινή βάση. Τους αρέσει να τρώνε συνέχεια και γι' αυτό όταν κοιμούνται, ξυπνάνε το λιγότερο κάθε 2 ώρες για να τσιμπολογήσουν κάτι. Χρειάζονται μόνο μια κουταλιά της σούπας φαγητό την ημέρα, που θα συνοδεύεται από ένα συμπλήρωμα φρούτων και λαχανικών. Τα χάμστερ από ένστικτο γνωρίζουν ποιους σπόρους ή ποια σιτηρά πρέπει να φάνε, για να δώσουν στο σώμα τους τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία και τις απαραίτητες βιταμίνες για να διατηρούνται σε καλή υγεία. Τα χάμστερ αγαπούν τα αβγά, το κρέας, το ψάρι, το γάλα, το τυρί, τους σπόρους πουλιών, τις κροκέτες γάτας, σκύλου και τη μαγιά.
   Όταν το χάμστερ έχει σωστή διατροφή είναι πάντα υγιές. Πρώτα κόβετε την τροφή σε μικρά κομματάκια. Βάζετε την τροφή στο πιατάκι και την τοποθετείτε στο σπιτάκι του. Το χάμστερ ταξινομεί τα κομματάκια και τα τοποθετεί το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν πεινάσει, σκαρφαλώνει να τα πάρει. Απαραίτητα είναι τα λευκώματα, όπως και τα φυτικά λίπη, για την ενέργεια που του χρειάζεται στις έντονες δραστηριότητες (τρέξιμο, αναρρίχηση). Πρέπει να το ταΐζετε τακτικά, γιατί γονιδιακά συνηθίζει να κρύβει την τροφή του. Προσοχή διότι συχνά εμφανίζεται ο κίνδυνος να μουχλιάσει η τροφή. Κάντε συχνό έλεγχο της τροφής που κρύβει και πρέπει άμεσα να την αντικαθιστάτε όσο πιο τακτικά μπορείτε. Τέλος μην ξεχνάτε να του προσφέτε πάντα φρέσκο νερό, αν και δεν πίνει πολύ νερό, αφού τις ανάγκες του τις καλύπτει μέσω των τροφών..
   ΠΟΤΕ μα ποτέ μην προσφέτε στα χάμστερ σας γλυκά ή σοκολάτα. Αφ' ενός μεν δεν έχουν διατροφική αξία, αφετέρου δε μπορεί να κολλήσουν στη γναθιαία κοιλότητα αποθήκευσης τροφής και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.
   Τέλος η αναπαραγωγή των χάμστερ είναι σχετικά εύκολη. Τα χάμστερ φημίζονται για την παραγωγικότητά τους, αλλά όχι και για την τρυφερότητα τους σαν γονείς. Η εγκυμοσύνη διαρκεί ελάχιστα. Λίγες μέρες πριν γεννήσει, η χαμστερίνα θα μαζέψει υλικά μέσα στο χώρο της για να δημιουργήσει μια φωλιά. Τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, διώχνει βίαια τον αρσενικό από κοντά της και από τη φωλιά και γι' αυτό καλό είναι, να έχουμε έτοιμο χώρο για να τον φιλοξενήσουμε μέχρι τον απογαλακτισμό των μικρών. 



source: http://www.vets.gr/

6 σχόλια:

  1. γεια σας!εχω 2 μικρα χαμστερς και μαλωνουν συνεχεια!τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τα χωρίσετε αμέσως! Αν τα αφήσετε έτσι θα σκοτωθούν σίγουρα :(

    Μην ξεχνάτε ότι τα χάμστερ είναι πολύ μοναχικά ζωάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είμαι 11 ετών και θέλω να αγοράσω ένα χάμστερ
    μοιρίζουν άσχημα τα χάμστερ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι αν τα φροντίζεις σωστά... ( να αλλάζεις το πριονίδι 1-2 φορές την βδομάδα και να πλένεις το κλουβί με ζεστό νερό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το χαμστερ μου κάνει κύκλους συνέχεια συμβαίνει κάτι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ και εμένα κάποια στιγμή έκανε κύκλους. Πραγματικά Δεν ξέρω τι συμβαίνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή